Prezinți simptome de coronavirus? Iată ce trebuie să faci

Pentru propria liniște și siguranță, tot mai mulți oameni merg să se testeze de coronavirus. În același timp, sunt alții care o fac pentru a putea pleca în vacanțe. Adevărata panică însă, intervine atunci când o persoană observă că se confruntă cu simptomele specific bolii, sau, mai rău, temerile îi sunt confirmate de rezultatul pozitiv. Iată ce este de făcut!

  • Pașii care trebuie urmați dacă prezinți simptome de COVID-19, ori ai fot testat pozitiv.
  • Sunatul la DSP, primul lucru care trebuie făcut.
  • Pacienții asimptomatici se pot izola la domiciliu.

Sunatul la DSP și anunțarea medicului de familie

Într-o intervenție la Digi 24, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, a explicat faptul că, acesta este primul pas pentru o persoană care crede că s-a infectat cu noul virus.

Poți rămâne acasă dacă ești asimptomatic și ai condiții de autoizolare

„Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat. Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a susținut Beatrice Mahler.

Sunatul la 112

Din păcate, din cauza numărului tot mai mare de cazuri, există și situații în care angajații Direcției de Sănătate Publică nu reușesc să răspundă la apeluri. Ddacă DSP nu răspune, soluția nu este apelul către 112. Numărul de urgență este doar pentru cazul în care vă simțiți rău și aveți nevoie de ingrijiri medicale rapide.

Dacă aveți o stare de sănătate bună și doar doriți să efectuați un test, medicii spun că vă puteți deplasa și singur la spital. Un exemplu de situație în care vă doriți o testare rapidă, este acela în care ați intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv.

„În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez . Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP.”, a declarat dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, pentru Digi 24.

Când și cum ne putem testa

De regulă, oamenii se testează când apar primele simptome. Acest lucru se întâmplă în prima săptămână, între ziua a 5-a și a 7-a. Dacă am intrat în contact cu un bolnav, testarea trebuie făcută cel târziu, supă 8 zile.

Pentru cei asimptomatici, testele durează mai mult. Clinicile private dau un rezultat abia după 5-6 zile, ceea ce reprezintă o problemă pentru persoanele care vor să plece într-o vacanță și au nevoie de certificatul medical în maxim 72 de ore.

Modul în care evoluează boala

„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a explicat dr. Beatrice Mahler, la Digi 24.

UTIMELE STIRI

28 Aug, 2020

Coronavirus România: 83.150 de infectări și 3.459 de persoane decedate

31 Jul, 2020

O mare piață din București, închisă în această dimineață pentru nerespectarea restricțiilor anti-COVID-19

31 Jul, 2020

5 măsuri prin care s-ar putea stopa explozia infectărilor cu COVID-19!

FLUX STIRI

25 Sep, 2020

Adevărul despre boala lui Aurelian Preda: “Era hrănit cu pastile în ultimii ani de viață!”

25 Sep, 2020

M-am însurat cu Sorina repede, iar după nuntă visam la o noapte de dragoste ca-n filme.

25 Sep, 2020

Oliviu Gherman a murit! Moment de reculegere în Senat

25 Sep, 2020

Maria Ciobanu și-a pierdut memoria după un AVC. Momente de coșmar pentru solistă

25 Sep, 2020

Florin Piersic, reacţie ironică după ce s-a spus că ar fi murit

25 Sep, 2020

„CU FINALIZARE”. ANDRA MĂRUȚĂ A RECUNOSCUT CU CÂȚI BĂRBAȚI A FĂCUT AMOR, DE FAPT. ÎȚI VEI SCHIMBA RADICAL PĂREREA DESPRE EA

25 Sep, 2020

Cristian Tudor Popescu: ”Oamenilor nu le mai este atât de teamă de moarte„

25 Sep, 2020

Oamenii care au grupa aceasta de sânge nu vin de pe Pământ. Cercetătorii au aflat asta

25 Sep, 2020

Maria Ghiorghiu, profeţie misterioasă! “Hai, Doamne! Vindecă…”

25 Sep, 2020

Tatăl Denisăi Răducu, devastat de durere la trei ani de la moartea artistei: ”Nu va dispărea niciodată din sufletul meu”

25 Sep, 2020

Ionuţ Şi Corina Au Murit Împreună. El Avea 33, Ea 30 De Ani. Erau O Familie Foarte Fericită! Fetiţa Lor De Nici 3 Ani Este În Stare Gravă Și Se Zbate Între Viață Și Moarte! Cumplit Ce S-A Intamplat Cu Ei

25 Sep, 2020

Un arhitect francez a murit în urma exploziilor din Beirut. Bărbatul filma haosul din capitala Libanului

25 Sep, 2020

În mijlocul slujbei, copilul s-a ridicat în tăcere, s-a dus la sicriul mamei sale și a lipit urechea de el

24 Sep, 2020

O celebră prezentatoare TV s-a sinucis! Vedeta în vârstă de 40 de ani și-a pus capăt zilelor după ce a fost implicată într-un scandal cu iubitul său

24 Sep, 2020

Tragic. A murit unul dintre cei mai importanți oameni de media din România. Avea 47 de ani și 5 copii

24 Sep, 2020

Cum să beţi APĂ pentru o SLĂBIRE spectaculoasă – un antrenor dezvăluie cum se pot pierde 9 kilograme în 3 săptămâni

24 Sep, 2020

Un bărbat le-a batjocorit pe fetele iubitei sale. Femeia a plecat la muncă în străinătate și și-a lăsat copilele în grija agresorului!

24 Sep, 2020

Credea că e un animal. L-a atins, dar s-a dezlănțuit COȘMARUL! Ce era, de fapt, acolo

24 Sep, 2020

O mamă de 64 de ani, prinsă în timp ce întreținea relații sexuale cu propriul fiu! Soția bărbatului a făcut descoperirea șocantă

24 Sep, 2020

Cumpănașu, dezvăluiri incredibile despre Alexandra: „Am văzut-o clar. Era pe un pod și zâmbea”